Afgelopen weekend hebben we spannende plan opgevat om beren te gaan kijken in Hälsingland, ongeveer 3u30min rijden van Stockholm richting het noorden. Na een stevige lunch en uitleg van de gids stapten we in de auto richting de wildhut, waar we ons na een rit van een kwartier en een wandeling van nog eens een kwartier ons voor ongeveer 14u met deze gids lieten opsluiten…

Ter plaatse aangekomen was het af en toe regenachtig en vrij mistig. Dit laatste werd ik eigenlijk best blij van, gezien de mogelijkheden tot sfeervolle foto’s met een bijzonder karakter. De hut lag aan de rand van relatief open terrein, zodat evt. beren goed in beeld gebracht konden worden. De deur ging dicht en het wachten was begonnen….

Omdat het bos er wel mooi bij lag in de mist, was ik voor de verandering maar eens begonnen met een foto van het landschap, wat gelijk een indruk geeft van het mistige uitzicht.

Langzaam leek het mistiger te worden, en na een tijdje ook donkerder. Op het meer open stuk voor de hut arriveerden een aantal Bonte Kraaien en Vlaamse Gaaien, die zich te goed deden aan het voedsel dat als lok middel voor de beren was neergelegd. Als je een beetje verder weg waren zag je ze enkel als schim in de mist in de bomen zitten en rond vliegen, wat bijna een spookachtige indruk maakte. Deze vlaamse gaai zat op de stam van een boom, en vloog weg toen ik net mijn camera op hem gericht had. Ik drukte snel af en bij de gekozen sluitertijd van 1/30s werd hij als de schim van een spook in de donkere mist.

Gespannen bleven we wachten tot beren op het toneel voor ons zouden verschijnen. Volgens de gids waren ze een aantal dagen achter elkaar tot zelfs 2 dagen geleden nog in de schemering bij de hut gekomen, maar helaas bleef het nu uit. Toen het te donker zijn we na een maaltijd en wat fluisterend gekeuvel gaan slapen, hopend dat de volgende ochtend vroeg we meer succes zouden hebben.

De volgende ochtend ook weer een paar uur achter onze kleine krijkraampjes gezeten, maar het was ons niet gegund. Omstreeks half tien zaten we aan een vorstelijk ontbijt, waarna we onze weg richting huis weer hebben gekozen. Het was al met al een leuk avontuur, maar toch enigzins teleurstellend dat we niet de beren hebben gezien waar we voor kwamen…

Onderstaand nog twee snapshots van de hut: